LA NOSTRA CUINA CASOLANA: Arròs a banda

Descripció

L’arròs a banda és un dels plats més emblemàtics de la cuina valenciana, especialment de les zones costaneres. És un plat senzill d'origen humil, creat pels pescadors, que aprofitaven el peix de menys valor comercial per a fer un fumet saborós amb què cuinar l’arròs. Es caracteritza per servir l’arròs i el peix per separat, d’ací el nom "a banda". Aquest plat destaca per la seua intensitat de sabor mariner i la seua essència mediterrània.

Localització

L’arròs a banda és típic de les comarques costaneres de la Comunitat Valenciana, especialment a les zones d'Alacant, la Marina Alta i Baixa, i la Safor. Encara que hui dia es pot trobar en molts restaurants valencians, els seus orígens es remunten a les cales i platges on els pescadors cuinaven a bord dels seus vaixells.

Ingredients

Per al fumet de peix:

  • 1 kg de peix de roca (morralla: rascassa, cabot, aranya, etc.)
  • 1 ceba
  • 1 tomaca madura
  • 1 porro (opcional)
  • 2 litres d’aigua
  • Sal

Per a l’arròs:

  • 400 g d’arròs bomba
  • 2 dents d’all
  • 1 tomaca madura ratllada
  • 1 culleradeta de pebre roig dolç
  • Safrà o colorant alimentari
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Per al peix (opcional):

  • Patates (a rodanxes)
  • All-i-oli casolà

Elaboració

  1. Preparar el fumet de peix:

    • En una olla gran, ofega la ceba, la tomaca i el porro amb un poc d’oli d’oliva.
    • Afig el peix de roca net i cobreix-lo amb aigua. Porta-ho a ebullició i deixa que es cuine durant uns 30 minuts.
    • Cola el fumet i reserva’l.
  2. Cuinar l’arròs:

    • En una paella ampla, sofregix els alls laminats fins que estiguen daurats. Afig la tomaca ratllada i cuina-la fins que perda l’aigua.
    • Incorpora el pebre roig dolç i remena ràpidament per a evitar que es creme.
    • Afig l’arròs i sofregix-lo lleugerament perquè absorbisca els sabors.
    • Cobreix l’arròs amb el fumet ben calent (aproximadament el doble de volum que d’arròs).
    • Afig el safrà o el colorant i rectifica de sal.
    • Cuina a foc fort els primers 8 minuts, i després baixa el foc i deixa que es faça durant uns altres 10 minuts, fins que l’arròs absorbisca tot el líquid.
  3. Preparar el peix:

    • Si vols servir el peix amb patates, cuina-les en el fumet restant junt amb el peix. Servix-los amb all-i-oli com a guarnició.
  4. Servir:

    • L’arròs es presenta sol, a banda del peix i les patates, en plats separats. Cada comensal pot combinar-ho al seu gust.

Consells:

  • És fonamental utilitzar peix fresc i de qualitat per a obtindre un fumet amb sabor intens.
  • El tipus d’arròs també és clau: l’arròs bomba absorbeix millor els sabors i no es trenca fàcilment.
  • L’all-i-oli és imprescindible per a donar-li un toc especial.

Un plat senzill però ple d’ànima mediterrània, ideal per a gaudir-lo amb família o amics en qualsevol moment. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada