LA NOSTRA CUINA CASOLANA: Arròs al Forn

Descripció

L'arròs al forn és un dels plats més tradicionals i emblemàtics de la cuina valenciana. També conegut com "arròs passejat", perquè antigament es portava a coure als forns públics, aquest plat es caracteritza per la seua cocció en forn i per utilitzar ingredients senzills que aporten un sabor intens i reconfortant. La seua textura seca i el seu color daurat fan d'aquest arròs una delícia visual i gustativa.

Localització

Aquest plat és típic de la Comunitat Valenciana, especialment de les comarques de l’interior, com la Vall d’Albaida, la Costera i la Ribera Alta. Encara que hui dia es prepara en moltes llars valencianes, té els seus orígens en la reutilització de les sobres del putxero (cocido), com ara el caldo, les carns i els cigrons.

Ingredients

Per a 4 persones:

  • 400 g d’arròs
  • 1 litre de caldo (preferiblement de putxero)
  • 2 botifarres de ceba
  • 4 trossos de costella de porc
  • 2 tomates madures
  • 1 cap d’all sencer
  • 100 g de cigrons cuits
  • 2 patates
  • 1 culleradeta de pebre roig dolç
  • Safrà o colorant alimentari
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal al gust

Elaboració

  1. Preparar els ingredients:

    • Pela i talla les patates a rodanxes fines. Fregeix-les en una paella amb oli d’oliva fins que estiguen lleugerament daurades i reserva-les.
    • En el mateix oli, sofregeix les botifarres i la costella de porc fins que estiguen ben daurades. Retira i reserva.
    • Talla les tomates per la meitat i dóna’ls una volta en el mateix oli. Reserva-les.
  2. Preparar l’arròs:

    • En una cassola de fang (tradicionalment utilitzada per a aquest plat), afegeix l’arròs i distribueix-lo uniformement.
    • Afig els cigrons cuits, les patates fregides, les botifarres, la costella i les tomates per damunt de l’arròs. Col·loca el cap d’all sencer al centre de la cassola.
  3. Afegir el caldo:

    • Escalfa el caldo de putxero i dissol el safrà o el colorant. Afig el caldo calent a la cassola fins a cobrir l’arròs (aproximadament el doble de volum de caldo que d’arròs).
    • Afig una culleradeta de pebre roig dolç i rectifica de sal si cal.
  4. Cocció al forn:

    • Preescalfa el forn a 200 °C.
    • Col·loca la cassola al forn i deixa-la coure durant uns 20-25 minuts, fins que l’arròs absorbisca tot el caldo i quede sec.
    • Retira del forn i deixa reposar uns minuts abans de servir.

Consells:

  • Utilitza arròs bomba, ja que absorbeix millor el caldo i manté una textura ideal.
  • Si no tens caldo de putxero, pots fer-lo amb ossos de porc, gallina, ceba i pastanaga.
  • L’arròs al forn es pot personalitzar afegint altres ingredients com costelles de xai, sobrassada o tomaca ratllada al sofregit.

Aquest plat, amb el seu sabor autèntic i la seua aroma captivadora, és una vertadera joia de la cuina valenciana. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada