Descripció
L'aspencat és una recepta tradicional de la gastronomia alacantina i de les comarques del sud de la Comunitat Valenciana. És un plat senzill però ple de sabor mediterrani, preparat amb verdures escalivades com albergínies, pebrots i tomates, amanides amb oli d’oliva i, de vegades, acompanyades de bacallà dessalat. El seu nom prové del costum d'"espenyar" (esmicolar o trossejar) les verdures després de rostir-les. Aquest plat es pot gaudir com a entrant, guarnició o fins i tot com a farcit per a coques salades.
Localització
L'aspencat és típic de les comarques d'Alacant, especialment de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Vinalopó. També es prepara en altres zones del sud de València, sempre destacant pel seu caràcter fresc i saludable, perfecte per a les caloroses jornades mediterrànies.
Ingredients
Per a 4 persones:
- 2 albergínies grans
- 2 pebrots rojos grans
- 3 tomates madures
- 2 dents d’all
- 150 g de bacallà dessalat (opcional)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal al gust
Elaboració
Escalivar les verdures:
- Preescalfa el forn a 200 °C.
- Renta les albergínies, els pebrots i les tomates. Col·loca'ls en una safata per a forn.
- Rostix les verdures durant uns 30-40 minuts, girant-les a la meitat del temps perquè es cuinen de manera uniforme.
- Una vegada rostides, deixa-les refredar lleugerament perquè siga més fàcil pelar-les.
Preparar les verdures:
- Pela les albergínies, els pebrots i les tomates, i elimina les llavors del pebrot.
- Trosseja les verdures a tires o a trossos grans i col·loca-les en un bol gran.
Afegir els complements:
- Si utilitzes bacallà dessalat, esmicola’l i afig-lo a les verdures.
- Pela i pica finament les dents d’all i mescla-les amb les verdures.
Amanir:
- Amanix el conjunt amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i rectifica de sal al gust.
- Mescla suaument perquè els sabors s’integren bé.
Reposar i servir:
- Deixa reposar l'aspencat durant almenys 1 hora a la nevera o a temperatura ambient per a potenciar els sabors.
- Serveix-lo com a entrant, guarnició o damunt d’una llesca de pa torrat.
Consells:
- Si no tens bacallà, també es pot acompanyar amb tonyina en oli o amb ou dur com a alternativa.
- Per a un sabor més intens, es pot afegir un toc de pebre negre o vinagre al moment d’amanir.
- És ideal per a preparar-lo amb antelació, ja que guanya sabor amb el temps.
Aquest plat, senzill i ple de sabors mediterranis, és una celebració dels productes de la terra i del mar. Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada