LA NOSTRA CUINA CASOLANA: Aspencat

Descripció

L'aspencat és una recepta tradicional de la gastronomia alacantina i de les comarques del sud de la Comunitat Valenciana. És un plat senzill però ple de sabor mediterrani, preparat amb verdures escalivades com albergínies, pebrots i tomates, amanides amb oli d’oliva i, de vegades, acompanyades de bacallà dessalat. El seu nom prové del costum d'"espenyar" (esmicolar o trossejar) les verdures després de rostir-les. Aquest plat es pot gaudir com a entrant, guarnició o fins i tot com a farcit per a coques salades.

Localització

L'aspencat és típic de les comarques d'Alacant, especialment de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Vinalopó. També es prepara en altres zones del sud de València, sempre destacant pel seu caràcter fresc i saludable, perfecte per a les caloroses jornades mediterrànies.

Ingredients

Per a 4 persones:

  • 2 albergínies grans
  • 2 pebrots rojos grans
  • 3 tomates madures
  • 2 dents d’all
  • 150 g de bacallà dessalat (opcional)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal al gust

Elaboració

  1. Escalivar les verdures:

    • Preescalfa el forn a 200 °C.
    • Renta les albergínies, els pebrots i les tomates. Col·loca'ls en una safata per a forn.
    • Rostix les verdures durant uns 30-40 minuts, girant-les a la meitat del temps perquè es cuinen de manera uniforme.
    • Una vegada rostides, deixa-les refredar lleugerament perquè siga més fàcil pelar-les.
  2. Preparar les verdures:

    • Pela les albergínies, els pebrots i les tomates, i elimina les llavors del pebrot.
    • Trosseja les verdures a tires o a trossos grans i col·loca-les en un bol gran.
  3. Afegir els complements:

    • Si utilitzes bacallà dessalat, esmicola’l i afig-lo a les verdures.
    • Pela i pica finament les dents d’all i mescla-les amb les verdures.
  4. Amanir:

    • Amanix el conjunt amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i rectifica de sal al gust.
    • Mescla suaument perquè els sabors s’integren bé.
  5. Reposar i servir:

    • Deixa reposar l'aspencat durant almenys 1 hora a la nevera o a temperatura ambient per a potenciar els sabors.
    • Serveix-lo com a entrant, guarnició o damunt d’una llesca de pa torrat.

Consells:

  • Si no tens bacallà, també es pot acompanyar amb tonyina en oli o amb ou dur com a alternativa.
  • Per a un sabor més intens, es pot afegir un toc de pebre negre o vinagre al moment d’amanir.
  • És ideal per a preparar-lo amb antelació, ja que guanya sabor amb el temps.

Aquest plat, senzill i ple de sabors mediterranis, és una celebració dels productes de la terra i del mar. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada